Карцином дебелог цријева

Који су симптоми рака дебелог цријева?

 

Свако крварење у столици, губитак тежине,  општа слабост и малокрвност требају се третирати као рак дебелог цријева док се исти не искључи. Ово се посебно односи на  популацију преко  40 година.

У породицама са високим ризиком (отац, мајка или блиски рођаци обољели или умрли од рака дебелог цријева) потребно је да се два пута годишње врши преглед столице на ОКУЛТНО КРВАРЕЊЕ.

Особе које имају полипе или рак дебелог цријева, нарочито у раној фази, не морају имати никакве симптоме.

У случају да симптоми постоје, они могу бити сљдећи:

  • крв у или на  столици
  • болови у стомаку или грчеви који су учестали, али без неког очигледног разлога
  • промјене у ритму пражњења или у „калибру“  столице (столица танка као оловка)
  • губитак тјелесне тежине без неког очигледног разлога
  • анемија (малокрвност), откривена узгредно или због испитивања узрока малаксалости

АКО ИМАТЕ НЕКИ ОД ОВИХ СИМПТОМА, КОНСУЛТУЈТЕ СЕ СА СВОЈИМ ЉЕКАРОМ!!! 

Како се рано открива рак дебелог цријева?


HEM DETEKT  je лабораторијски тест који омогућава откривање скривеног крварења у столици.

Наведени знак се може јавити као посљедица различитих обољења на дебелом цријеву (запаљења слузнице дебелог цријева), полипа, дивертикулитиса (запаљења висећих проширења на зиду дебелог цријева), али и код колоректалног карцинома (малигног тумора дебелог цријева и завршног дијела дебелог цријева). Тест је конципиран као превентивно медицинско испитивање, а не као замјена за друге дијагностичне методе. Правилно обављен тест зависи од већег броја фактора који могу утицати на тачност и прецизност теста. Стога је неопходно стриктно придржавање савјета доктора породичне медицине.

Како се ради тестирање?

У Дому здравља Требиње, грађани могу добити бесплатни тест сваки дан од 9 до 14 часова у мини лабораторији која се налази на првом спрату главне зграде, преко пута амбуланте 4. Нада Биједић, виши лабораторијски техничар, ће им објаснити процедуру тестирања. Тест се лако обавља у кућним условима и безболан је.