Тимови породичне медицине присуствовали едукацији о превенцији и третмену дијабетесног стопала

Чланови рехабилитационог тима за дијабетесно стопало Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бања Лука,  8. и 9. децембра 2016.  у Хотелу Леотар, одржали су едукативну радионицау под називом „Превенција и третман дијабетесног стопала“ на којој су учествовали љекари и медицински техничари Службе за породичну медиицну и Центра базичне рехабилитације Дома здравља Требиње, као и осталих домова здрдавља Источне Херцеговине.

Радионица која се проводи по међународном програму Корак по Корак – СбС (Степ бy Степ)  је намјењена тимовима породичне медицине и центара за физикалну медицину, а циљеви едукације су увећање знања и вјештина здравствених радника те уједначавање приступа у лијечењу и превенцији дијабетесног стопала, који је усклађен са новим препорукама Међународне радне група за дијабетесно стопало. Едукатори на радионицама су доктори и медицинске сестре  који су стекли међународни сертификат програма „Корак по корак“ (Степ бy степ), а запослени су у Заводу „Др Мирослав Зотовић, референтној установи за третман дијабетесног стопала и протетичку рехабилитацију.

Након одржавања радионице, стручним тимови су добили на располагање брошуру „Дијабетес и стопала“ коју ће дијелити пацијентима обољелим од дијабетеса. Брошура садржи корисне савјете о њези стопала и превенцији развоја компликација на стопалу. Едукација се проводи у склопу Пројекта Унапређење превенције и третмана дијабетесног стопала у Републици Српској који финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске.