Обиљежена десета годишњица породичне медицине у Требињу

Дом здравља Требиње данас, 1. марта 2017. године, обиљежава десет година од оснивања Службе за породичну медицину.

Тим поводом, организована је интерактивна радионица у основној школи "Јован Јовановић Змај", гдје су специјалисти породичне медиицне, др Сања Комненовић и др Вања Милишић, разговарале са дјецом о здравом начину живота. Циљ радионице је био да се дјеца упознају поближе са значајем посјећивања свог породичног љекара и да превазиђу страх од прегледа.

Такође, ученици су имали прилику да се упознају са инструментима који се користе приликом прегледа, па и да послушају једни другима откуцаје срца и плућа. Дјеци је објашњено колико је важна редовна и здрава исхрана, као и физичка активност и одржавање личне хигијене. На крају радионице, дјеца су добила на дар по једну тамну чоколадицу да би се подстакли да умјесто нездравих слаткиша бирају здравије.

Начелница Службе за породичну медицину, др Татјана Бошњак и главна сестра службе, Љиљана Ламбета, гостовале су у емисији на Радио Требињу, гдје су одговарале на најчешћа питања која интересују грађане. Објасниле су које су предности породичне медицине, зашто је неопходно заказивање прегледа, какав је поступак у хитним случајевима када пацијент није заказан, како промијенити породичног љекара и др.

Др Татјана Бошњак је истакла да је сам период имплементације пројекта и адаптације на нови систем рада био тежак и за пацијенте и за тимове, али сада након ове временске дистанце изражава велико задовољство свиме што је учињено у овом периоду, а нарочито значајним напретком сматра то што су се наши пацијенти навикли на систем рада породичне медицине. Постигнут је осјећај блискости и повјерење између пацијента тј. цијеле породице и љекара и тимских сестара.

Циљ ове службе у наредном периоду је да повећа број превентивних прегледа, тј. да се на преглед позивају грађани без здравствених проблема, који се нису јављали своме љекару. Превентивни прегледи су веома битни јер уколико се фактори ризика открију на вријеме, многе болести могу да се спријече, као што су карцином дојке, грлића материце, дебелог цријева, кардиоваскуларне болести, дијабетес итд.

Окупљеним новинарима, данас су дале изјаве директорица, др Бранка Драшковић и начелница, др Татјана Бошњак. Директорица је истакла да је задовољна квалитетом рада Службе за породичну медицину која представља највећу и једну од најзначајнијих служби у установи.