Међународни дан медицинских сестара/техничара

Међународни дан медицинских сестара обиљежава се у цијелом свијету сваке године 12-тог маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства као признате професије. Ове године обиљежавамо и 200-ти рођендан Флоренс Најтингел.

То је јединствени дан у години када се скреће пажња на рад медицинских сестара/техничара и њихову улогу у њези болесних и заштити здравих људи.

Ова година је посебна јер је 2020.–ту годину Светска здравствена организација прогласила годином медицинских сестра и бабица света.

Неопходно је да медицинске сестре ближе упознају јавност са својом професијом и на који начин дају допринос свијетском здрављу у систему здравствене заштите. Оне представљају главну спону између љекара и пацијената. Раде тежак и одговоран посао са љубаву и ентузијазмом.

Сваке године Међународнo веће сестара (ICN) одређује тему коју ће медицинске сестре широм свијета обрађивати и истраживати током године. Овогодишња тема дефинисана је под слоганом „Медицинске сестре – глас који води – Сестринством до свијетског здравља“.