Услуге бобат терапеута у нашем Дому здравља

Подсјећамо наше суграђане да су у нашем Дому здравља доступне услуге бобат терапеута још од 2019.г. које изводи лиценцирани терапеут са међународно признатим сертификатом и напредним нивоом курса (NRT baby едукацијом). Услуге терапије за наше малишане су бесплатне и доступне су  у оквиру Службе за базичну рехабилитацију у заједници (ЦБР).

Бобат терапија је савремени вид рехабилитације којим се коригују неуроразвојни поремећаји код беба и мале дјеце. Учинак овог облика терапије базира се на способности мозга да се модификује, тј. да се неурони прилагоде константним интензивним подстицајима. Најбољи ефекат постиже у најранијем узрасту. Индивидуалним приступом, одређивањем адекватног метода и праћењем стања постиже се ефекат побољшања функционалности,моторичких способности те когнитивних и комуникативних способности које воде ка самосталности дјетета.

Неки од првих симптома који код родитеља могу побудити сумњу на неправилан развој дјетета најчешће су неправилан положај главе, шака, неправилно држање малишана, неправилности приликом извођења одређених покрета и сл. Поред родитеља који најчешће први уоче промјене, промјене у развоју у најранијем добу могу уочити педијатар, неонатолог, физијатар, неуролог, који дају препоруку за примјену бобат терапије код дјеце. Од изузетне је важности терапије одпочети на вријеме како би учинак био правовремен и терапијски ефекат потпун.

Позивамо све родитеље чији малишани имају неки од проблема у развоју да се јаве стручном особљу ЦБР службе у нашем Дому здравља како би под надзором љекара специјалисте уз стручно едуковано особље благовремено ријешили проблеме везане за неуроразвонји процес дјетета.